Gerbera bliver brugt utroligt meget i buketter, men også som en enkelt blomst i en høj tynd vase kan gerberaen virkeligt stråle.

Grunden til at gerbera ofte bliver brugt i buketter, er hovedsageligt de flotte farver, helt fra cremefarvede laks- og rosafarver til de skarpe pink, orange og røde nuancer.

De meget moderne farver, er dog også med til at gøre gerbera til en populær blomst i det moderne hjem. Da de skarpe nuancer, står flot og frisk i næsten enhver stue.

 

Hvordan holder din gerbera sig bedst indedøre?

Selvom gerbera er en plante der elsker lys, så holder din blomst ikke længere af at stå i skarp solskin i længere tid. Det bedste er en solrig placering, men også et sted hvor den får en del skygge.

 

Vand din gerbera rigtigt

Som så mange andre blomster, så kræver gerbera at den bliver vandet ordentligt.
Når en gerbera har knopper, så kan den sagtens tåle at tørre lidt ud, imellem vandinger. Planten kan dog hænge lidt med bladene om dagen, når der er meget sol.

Men man skal dog være opmærksom på, at når blomsten blomstre, så kan den ikke tåle at blive tørret ud.

Når den skal vandes, er det bedst hvis du har en potte med underskål, således at du kan vande den derigennem.

Og som stort set alle andre blomster, har gerberaen godt af at få gødning sammen med vandet hele sommeren.

 

Plant i krukker for bedste resultat

Du skal plante dine gerbera i krukker, hvis du ønsker det bedste resultat – dernæst kan du så sætte dem udendørs på din altan eller eventuelt terrasse.

Så kan den blomstre der, lige ind til frosten sætter ind. Dog skal du huske at vande dem, og omvendt også beskytte dem mod store mængder regnvand.

Men når vinteren er ovre, er din gerbera sjældent værd at gemme. Og du kan købe nye sunde planter fra januar til oktober.

 

Gerbera i potter

Hvis du vil have gerberaplanter, som du kan nyde i langt tid, så er det en god ide at købe dem i potter. Hvis du derimod køber dem som snitblomster, så vil de ikke holde når så længt tid.

 

Gerberas historie

Denne blomst blev først set i Afrika omkring 1800-tallet, hvor de omkring 30 vildartede afstamning af gerbara stammer fra. Det var europæerne der i midten 1800-tallet opdagede blomsten, og opkaldte den efter den tyske botaniker Traugott Gerber.
Derefter blev de rigtigt udbredt, da englænderen Robert Jameson tog et eksemplar med til Cambridge, og en af arterne blev opkaldt efter ham: Gerbera jamesonii.

Den første gabera i Danmark, blev sat til salg i 1910 som snitblomst, men i 80’erne blev det mere moderne at sælge dem i potter.

 

Svampe og skimmel

Gerbera er følsomme over for angreb fra skimmelsvampe hvis du klipper blomsterstilken af – men det kan du undgå ved at lige så stille vrikke stilken af blomsten.

Samtidigt, risikerer du at de angribes af gråskimmel hvis de står med vand i blade og knoppper. Derfor skal du også huske at beskytte dine blomster hvis de står udendørs i