Omkring liljer

Liljen og dens familie består af blomstrende planter, som udvikler sig fra et plantet løg til store flotte blomster. Der er over 110 forskellige arter i familien, som findes i Europa, Asien og Nordamerika. De mest kendte og udbredte liljer i Danmark er:

  • Kæmpelilje
  • Lilje
  • Tudselilje
  • Tulipan
  • Fritillaria

Lilje-planterne har spredte, smalle eller kransstillede blade og det er stilkede blomster med seks gule, orange eller hvide blosterblade i to kredse, seks støvbærere og tre frugtblade. Ved visse arter er løgene spiselige. Dette gælder f.eks. guldbånds- og tigerliljerne i Japan.

I den nordlige halvkugle forekommer liljefamilien naturligt, men flere arter findes helt ned til den subtropiske regnskov.

Selvom en plante indeholder navnet “lilje”, er det dog ikke en selvfølge, at planten tilhører Liliaceae familien.

Symbolsk forbindes liljen med skønhed, uskyld og jomfruelighed.

Hvis man vil have en smuk blomstrende have i en længere periode, kan det anbefales, at vælge nogle forskellige sorter. Dette kan give en blomstrende have helt fra juni til september.

 

Sådan sår du dine liljer

Uanset hvilken type lije du har, er det vigtigt med en god dræning. Hvis jorden ikke er naturligt veldrænet, kan det hjælpe at hælde grus under det.

Jorden skal desuden indeholde nærringsstoffer til planter. Det er meget forskellige, hvilken type jord liljerne trives bedst i.
Nogle liljer kan kun overleve, hvis de bliver plantet et fugtigt sted. Den europæiske lilje klarer sig bedst I alkalisk jord, hvorimod den amerikanske lilje og dem fra Japan og Himalaya trives bedst I sur jord.

Det er vigtigt at give liljerne godt med plads og ikke plante dem for trængt, da de på denne måde opnår den længste levetid, når de har rigeligt med luft omkring sig.

Generelt set er det bedst at placere liljerne i fuld sol, hvis de skal klare sig godt, men hvis de får lidt skygge midt på dagen, bevares de smukke farver og det kan medvirke til at forlænge blomstringen.