El i hjemmet – gør det selv

Skrevet d. 19. januar 2016


Hvornår må du selv udføre elarbejde i hjemmet?

Faktisk må du selv udføre en del arbejde på dine elinstallationer i hjemmet. Du kan her få et overblik over, hvornår du selv må udføre elarbejdet, og hvornår du skal gøre brug af en autoriseret elinstallatør.

 

Elarbejde du selv må lave

Når strømmen er afbrudt, må du selv klare følgende elarbejde:

 • Skifte eller montere stikpropper, ledningsafbrydere, apparatkontakter og transportable stikkontakter.
 • Reparation af elapparater – dette kan f.eks. være udskiftning af en ledning, som fører strøm til apparatet eller udskiftning af fatning.
 • Udskiftning af indendørs afbrydere og stikkontakter uden jord, og op til 250 V i hjemmet.
 • Udskiftning af indendørs stikkontakter med jord, og dermed tre huller, op til 250 V i hjemmet. Dog forudsættes det, at elinstallationen er beskyttet med en HFI/HPFI-afbryder.
 • Udskiftning af almindelige afbrydere til lysdæmpere eller til afbrydere med tidsfunktion.
 • Opsætning eller nedtagning af lamper i hjemmet. Dette gælder også ved lavvolt belysning, der leveres med transformer, ledninger, lamper og monteringsvejledning.
 • Reparation og ændring af svagstrømsstyrings- og reguleringssystemer, der bruges til at styre stærkstrømsfunktioner som f.eks. omprogrammering af intelligente styringer.

Elinstallationen i hjemmet skal opfylde de installationsregler, som var gældende, da elinstallationen blev etableret.

 

Elarbejde du skal have hjælp til

En autoriseret elinstallatør skal udføre følgende elarbejde:

 • Alle nye installationer i hjemmet
 • Opsætning af halogenlamper, hvis lamper, ledninger og transformer er købt hver for sig
 • Udvidelse af eksisterende elinstallationer i boligen. Dette kan f.eks. være en ny stikkontakt, som sættes op ved siden af en eksisterende kontakt.
 • Lave elarbejde i måler- og gruppetavle i hjemmet
 • Installation eller udskiftning af materiel i boligens faste installation, hvis spændingen er over 250 V.
 • Installation eller udskiftning af udendørs afbrydere eller stikkontakter.

 

Elsikkerhed i hjemmet

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen i Danmark skyldes omkring 40% af brande forårsaget af elektricitet, selve elinstallationen. Det kan derfor være farligt, hvis man ikke tænker sig om i hjemmet.
Faktisk kan det være, at dit hus ikke lever op til de krav, som der stilles til elinstallationer i dag. Dette er specielt tilfældet, hvis huset er fra før 1994. Hvis du er i tvivl om dette, kan du altid få en faglig vurdering af elsikkerheden i dit hjem, af din lokale elinstallatør.

 

Eltavlen forsyner dit hjem med el

En eltavle kaldes også for gruppetavlen og forsyner dit hjem med el. Tavlen fordeler strøm rundt til husets stikkontakter, lampeudtag gennem ledninger og kabler. På tavlen dækkes de forskellige elgrupper som bl.a. hårde hvidevarer, lys og stikkontakter på forskellige områder i tavlen.

 

HFI/HPFI-afbryder

Siden 2008 har det været lovpligtigt at installere en fejlstrømsafbryder på alle el-installationer. Denne afbryder kaldes for en HFI/HPFI-afbryder og beskytter personer og dyr mod farlige fejlstrømme, som bl.a. kan komme fra elektriske apparater. Denne funktion bør minimum afprøves to gange om året, og gerne hver måned, ved at trykke på prøveknappen.

 

Forlængerledninger, kabler og ledninger

Strømmen fordeles rundt i boligen via kabler og ledninger. I dag laves alle installationskablers isolering i plast, i stedet for stof. Stof blev tidligere brugt som isolering, men kan være farligt, da det med tiden vil mørne og smuldrer. Dette kan resultere i at den strømførende del af ledningen bliver blottet, og der kan opstå risiko for stød, kortslutning og brand.

En forlængerledning kan ligeledes være årsag til store problemer, da de tit ligger på et gulv eller under et tæppe, hvor de bliver slidte og forbindelserne kan løsne sig. Dette kan betyde, at risikoen for at nogen får stød øges i hjemmet. Vær derfor ekstra opmærksom på dette, og tjek om dine forlængerledninger har huller eller anden form for slitage.