Her i kategorien Orkideer finder du 0 produkter. Klik ind på et produkt for at læse nærmere specifikationer.

Orkideer er planter der er medlem af Orkidé-familien (Orchidaceae). Orkideer er kendt for at være utroligt smukke blomster, og for nogle slægter også en blomst med lang holdbarhed, som f.eks. Phalaenopsis-hybrider der kan blomstre i adskillige måneder uafbrudt.

De orkideer vi kender fra stuen

Størstedelen af de orkideer som dyrkes i vindueskarmen, er tropiske planter og kræver derfor også en høj luftfugtighed – derfor må du ikke sætte dem over en radiator eller andet varmelegeme. Dog tåler blomsten heller ikke temperaturer under 10-16 grader i særlig lang tid.

Epifytter

Mange af de orkideer der findes er epifytter, det vil sige at de ikke gror i jord, men på andre planter, derfor må du ikke plante disse typer i almindelig jord.

Terrestriske orkideer

Dog er der også nogle af dem som er terrestriske orkideer, og de lever i almindelig jord, heriblandt de danske orkideer som er vinterhårdføre, da de visner ned til underjordiske knolde for at kunne overvintre i dvale under jorden.

De danske orkideer

Der findes ca. 35 danske orkideer, alle danske orkidéer er fredede og det er derfor ikke tilladt at grave dem op eller på anden måde at forstyrre dem i naturen. Derudover er import til og eksport fra EU underkastet restriktioner og skal godkendes i forvejen af myndighederne.

Er du interesseret i at vide mere omkring danske Orkideer?

Så kan du læse mere på: Dansk Orchide Klub

Pasning af orkideer

Disse anvisninger til pasninger af orkideer, passer til de fleste du kan finde i supermakeder og blomsterforhandlere.

Vanding

Når man vander sin orkide, skal man prøve at imitere de forhold som blomsterne lever under i naturen. Men for langt de fleste okideer er det vigtigt at man sørger for at rødderne når at tørre ud imellem vandingerne, og at kompost/barkblandingen du har dine orkideer til at stå i er godt luftig.

Ofte er det således at blomsten skal blandes en gang om ugen, hvorefter at alt vandet skal have lov til at dræne fra. Det burde passe med denne cyklus, dog kan man vande lidt hyppigere i sommerperioder med meget varme, og omvendt i vintermåneder.

Vandkvalitet

Mange af de vildtlevende orkideer er meget sarte overfor kalk og salte i vandet. Disse skal vandes med regnvand eller andet rent vand for at trives.
Derimod er langt de fleste orkidehybrider, meget mere hårdføre. Disse typer er eksempelvis den almindelige Phalaenopsis og andre orkideer der er tilgængelige fra normale blomsterhandlere og supermarkeder.
Så dem kan du sagtens vande med almindeligt vand fra hanen.

Hvis du skal have kalken ud af dit vand, så kan du koge det, dog vil der stadig være en del calcium tilbage i vandet. Så det aller bedste er at bruge helt rent vand. Dog kan man købe omvendt-osmose vand i flere blomsterbutikker.

Lys

Du vil mange steder på nettet og i blade læse at orkideer ikke kan tåle direkte sollys, og det er til dels rigtigt. Men det skal forståes på den måde, at det ikke er lyset der er skadeligt, men varmen derfra. Derfor skal man holde øje med om blomsten bliver meget tør, hvis du har den placeret i solen.

Gødning af orkideer

Normalt får orkideer ikke meget næring når de sidder på træer og sten, og det skal man også tænke på når man passer sin orkide.

Derfor er det vigtigt at du undersøger om den type orkide du har anskaffet dig overhovedet skal have nogen form for gødning.
Der findes rigtigt mange forskellige slags gødninger til okeideer, men fælles for dem alle er at de er N-P-K gødning og de fleste indeholder micronæringsstoffer der er essentielle for orkideer.

Det er en god ide at finde en god orkidegødning som passer specielt til dine orkideer, frem for at bruge almindelig blomstergødning, da koncentrationerne ofte er for høje til orkideer. Et overforbrug af gødning er den sikre vej til at dræbe rødderne, så vær forsigtig – hellere gøde for lidt end for meget!