Her i kategorien Roser finder du 0 produkter. Klik ind på et produkt for at læse nærmere specifikationer.

Roser kræver meget af jorden, og derfor er gødning, vand og en god lerjord de mest optimale ingredienser for at få nogle flotte roser.
Grunden til at din jord skal være rig på ler, er således at den kan holde på vandet. Og desuden kan en jord med meget ler holde bedre på gødningen, således at den ikke bare bliver skyllet væk, som den nemt gør i en sandet jord.

Roser findes i mange former

Den mest populære rose i Danmark, er den engelske rose, hvor det er vigtigt at den bliver plantet i grupper på mindst tre af hver slags i hver gruppe. Tre styk skal have en kvadratmeter plads, og der skal være 45 centimeter imellem planterne.På den måde, vil roserne gro sammen – og kan dermed støtte hinanden og bære de store flotte blomster på en smuk måde.

Vælg jord med ler i, for de flotteste roser 

Brug ikke spagnum

Mange tror at de gør det bedste for deres nyindkøbte blomster, ved at plante dem i spagnum. Men hvis du gør det, så vil dine roser dø – da spagnum’et suger alt vandet og jorden bliver sur.

Er du ikke så heldig at der er ler i den jord hvor du skal plante, så kan man tilføre noget granuleret ler. Det kan man også gøre efterfølgende, eller senere hen ved at grave rundt om rosen, og blande det ganulerede ler i jorden.

 

Roserne kan tåle vind

De fleste ved at roser minimum skal have omkring 6 timers sol hver dag, og at de heller ikke må stå for indelukket bag hække og træer.

Og da roser sagtens kan tåle vind, er det bedste at placere dem temmeligt åbent, da de på den måde nemmest får godt med sol.

Det er samtidigt også vigtigt at bladene har mulighed for at tørre, derfor skal de ikke stå under andre ting i haven, som træer der kan dryppe regnvand på dem.

 

Hvordan vander man sin roser rigtigt?

Indtil man planter sine roser, skal roden være i en tætsluttet plasicpose. Da det roserne dør, hvis deres rødder tørre ud, men samtidigt må rødderne heller ikke ligge i vand, da de så vil bruge energi på at udvikle sig.

Roserne kan sagtens ligge i en plasticpose igennem længere tid, før de går i dvale. Men hvis de ligger i vand, vil de gro sig selv ihjel.

Roser trives generelt ikke i vandlidende jord, men særligt i sommertiden og ved nyplantning kan roserne komme til at mangle vand – hvilket heller ikke er godt.

Den mest optimale måde at vande roserne på, er ved sivevanding fra en slange. Da roser helst ikke skal have vand på bladene i længere tid af gangen.

En god ide er at købe et stykke siveslange, og fordele det i sit bed. Man kan enda grave det ned i jorden, således at det ikke er til at se – og man kan vande både om dagen og natten, så vandet ikke bare fordamper i sommervarmen.

Det er samtidigt vigtigt at jorden bliver vådt godt dybt, da i tilfælde af at det kun er det øverste lag jord som er vådt, vil roserne slå sine rødder i det øverste lag jord. Og derfor kunne tage skade af hårde tider, hvor det øverste lag jord er tørt.

 

Hvornår skal man plante sine roser?

Det bedste er at plante sine roser i oktober, november, marts, april, maj. Dog kan man også sagtens plante sine roser i sommermånederne, der er det bare bedst at bruge en potte, og ikke være nærrig med vandet.

Grav et dybt hul til dine roser, og sørg for at podestedet er syv centimeter under overfladet. Dernæst trykker man jorden godt fast rundt omkring rødderne, så de har nemt ved at suge vand.

 

Hvordan får man gødet sine roser bedst muligt?

Skal du have de flotteste roser på vejen, er det vigtigt at du giver dem gødning.

Første gang de skal gødes, er i slutningen af marts – denne gødning skal være klorfri gødning som f.eks. NPK-Gødning 12-5-14.

Dernæst bliver det ca. i midten af maj, juni og juli for at være sikker på at du får en flot blomsterflor flere gange. Portionen skal svare til en spsk. gødning til hver plante.

Gødningen skal gerne spredes pænt, som når man tager salt på en æggemad. Da man kan slå rosen ihjel ved at kun smide gødning på roden.

Når du når den 1 august, skal du stoppe med gødningen. Her skal roserne have mulighed for at spise op af gødningen, inden det bliver vinter.

I anden uge i maj, kan man også sprøjte forebyggende imod meldug, lus m.m.

Næste gang de remonterende roser behøver gødning er når de står med store knopper, som er klar til at springe ud. Dosisen er stadig 1 dl. pr. 2 kvadratmeter. Vær opmærksom på ikke at tildele gødning når bladene er våde, da gødningen så kan blive hængende og svide bladene.

Den tredje gang roserne skal have næring er efter første afblomstring. Dosis er igen den samme.

De roser, der kun blomstre en gang på en sæson har brug for mindre gødning. Tildel 1 dl. pr. 2 kvadratmeter om foråret og når blomstringen er overstået, hvis man skal have planten bygget op.

Roser er relative krævende planter, og man kommer desværre forbi flere rosenbed, som ikke har fået nok gødning.

Er du i tvivl omkring hvilket gødning du skal bruge til dine roser, så kan du forhøre dig ved din lokale planteskole, gartner eller blomsterhandler.

 

Sørg for at få de visne hoveder knækket af roserne

Når dine roser har blomstret, skal man knække de visne hoveder af blomsten. På denne måde går det hurtigere med at få nye blomster.

Efter nogen tid vil stilken blive brun og falde af, og der vil hurtigt komme en ny blomst. Så på denne måde, vil du kunne bliver belønnet med roser igen og igen.

 

Dine roser skal have kærlighed

Har du en rose, som halter lidt efter en hård vinter. Kan du give den lidt kærlighed i maj.

Det gør du, ved at købe Substral til indendørs planter, og blander en liter.
Dernæst trækker du jorden til side omkring din rose, og hælder din blanding langsomt ned omkring planten.
Vent ca 2 dage, og gør igen det samme – og bliv ved med dette, indtil din rose igen når sin pragt.

 

Hvordan planter man sine roser?

Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne ikke bøjer opad.

Sørg for at jorden er veldrænet, og fri for traktose – så den ikke står i vand om vinteren. Ud over dette, er roser ikke så krævende.

Når roserne er plantet, er det vigtigt at du trykker jorden godt ned omkring rødderne, således at rosens rødder har god jordkontakt.

Den bedste jord til dine roser er muldjord, men roser kan også klare sig godt i lerjord – har du en meget stiv lerjord, kan den forbedres med lidt sand eller god omsat kompost.

Og så husk at følg de gødningsanvisnger som er her på siden.

Har man valgt at plante roserne tæt på en mur, skal du sørge for at rødderne på rosen vender væk fra muren. Således får roserne nemmere vand når det regner.

 

Hvilke lysforhold skal roser have?

Som regel, elsker roser sol. Men en del sorter og arter af roser, kan sagtens klare sig med middelmådig mængder af sol.

Dog kan ingen roser overleve i en bøgeskov, eller i samme tætte beplantning.

 

Hvornår skal roser beskæres?

Selvom du måske er kommet lidt for sent igang(måske først i slutningen april eller i begyndelsen af maj) og roserne er begyndt at skyde nye friske skud, er det vigtigt at få specielt buket- og storblomstrede klippet ned til en højde af 15-20 cm.

 

Hvordan flytter man roser?

Du kan sagtens flytte dine roser rundt i haven, så længe at du gør det i perioden oktober til april, da det ikke kan anbefales at flytte dine roser om sommeren.

 

Vinterdækning af roser

Du skal tildække dine roser om efteråret, således at de ikke tørre ud, eller får kuldeskader i løbet af vinteren.

Du kan bruge granris, halm, bladaffald m.m.

Har du derimod dine roser i potter, kan du nemt stille dem i drivhuset, garage eller i din kælder.

 

Eventuelt omkring roser, som er værd at vide

Når du skal tørre en rose, skal den plukkes når blomsten har åbnet sig en smule.
Hæng en lille buket til tørring omvundet med et stykke blomstertråd. Find et tørt og mørkt sted og lad buketten hænge, til den er helt tør.